Milissas istoricas en la Val dal Blegn

Sparta:
Praticas socialas
Chantun:

Descripziun

Mintga onn sa participeschan las milissas istoricas da Leontica, d'Aquila e da Ponto Valentino a la festa da son Gion Battista (24 da zercladur), a la festa da Nossadunna dal rusari (emprima dumengia da fanadur) ed a las festivitads en onur da Nossadunna dal Carmel (terza dumengia da fanadur). Ils commembers da las milissas da Leontica e d'Aquila portan unifurmas ch'èn vegnidas renovadas dacurt e che sumeglian quellas da las truppas svizras sut Napoleon Bonaparte. Las unifurmas da la milissa da Ponto Valentino derivan percunter dal temp avant l'Emprima Guerra mundiala. Ils origins da quest usit stattan en connex cun in vut che schuldads da la Val dal Blegn avevan fatg il november 1812 durant la battaglia desastrusa a la Beresina (Russia), da la quala er in grond contingent svizzer ha fatg part. Ils schuldads tessinais han empermess solennamain quella giada da crear ina milissa, sch'els turnian sauns e salvs a chasa or da questa mazzacra. En las unifurmas veglias dueva la milissa mintgamai accumpagnar la processiun solenna e far guardia al purtret da Nossadunna u dal sontg patrun. Dapi dus tschientaners enrameschan las milissas ensemen cun las confraternitads localas las trais festas, a las qualas las abitantas ed ils abitants da la regiun han la chaschun da s'inscuntrar. E bleras persunas da la Val dal Blegn che vivan en autras parts dal chantun, en Svizra ed a l'exteriur turnan gugent a chasa per questas festas.

Gallaria d'illustraziuns

Referenzas e dossier

Publicaziuns
  • Davide Adamoli e Damiano Robbiani (a cura di): Milizie bleniesi. Milizie storiche della valle di Blenio. Tra storia e memoria. Lottigna, 2012

• Gaetano Beretta: I ticinesi nella campagna di Russia (1812). Bellinzona, 1937

• Ariano Trevisan: Ritorno alle origini. Dalla Beresina al rinnovo della Milizia storica di Leontica. 1812 – 2007 (video). 2007

• RSI LA1: Servizio “Pietre vive” dedicato alla Milizia Aquilese della Madonna. In: Strada regina. Il il settimanale cattolico alla TV svizzera, puntata 269 trasmessa il 15 gennaio 2011 (video)

• Mario Vicari: Documenti orali della Svizzera italiana. Valle di Blenio. Seconda parte. Ed. Ufficio cantonale dei musei. Bellinzona, 1995