Trair schibettas

Sparta:
Praticas socialas
Chantun:

Descripziun

Tar il trair schibettas l'emprima dumengia da curaisma schlavazzan mats e giuvens rudellas da lain ardentas d'ina collina giu en la val. Sin il far notg sa rendan ils giuvenils da Vaz Sut sur il vitg a las differentas plazzas da trair schibettas. Els portan cun sai ina fuschella, ina lunga pertga da coller e rudellas da lain da fau ch'èn vegnidas fatgas suenter Bumaun, setgentadas e liadas vi d'ina corda. Arrivads sin las plazzas, mettan ils tiradurs ina rudella a la giada sin la pertga da coller, la tegnan en il fieu fin che la rudella arda e la schlavazzan lura cun schlantsch da la rampa da lain giu en la val. Accumpagnada vegn mintga rudella d'in clom, ina dedicaziun ad ina matta u ad ina dunna nubila: «Höut un dära sei si, dia Schiiba, dia Schiiba ghört dr Anna». Sin la plazza communala suna la societad da musica per la vischnanca radunada che chanta la chanzun dal trair schibettas. Suenter che l'ultima rudella è vegnida schlavazzada giu en la val sa mettan ils giuvens cun lur fuschellas en maun en via vers chasa. En il vitg van els tar quella matta, a la quala las rudellas èn stadas deditgadas e survegnan là patlaunas da mangiar: «Au a Schiiba gschlaga, au a Chüechli».

Gallaria d'illustraziuns

Documents da video

Referenzas e dossier

Publicaziuns
  • Hans Peter Berger: Scheibenschlagen in Graubünden. In: Bündner Jahrbuch 34. Chur, 1992, p. 126-133

• Gian Caduff: Das Scheibenschlagen. In: Beilage zur Neuen Bündner Zeitung, 28. März 1930

• Walter Heim: Volksbrauch im Kirchenjahr heute (Schriften der Schweizerischen Gesellschaft für Volkskunde Band 67). Basel, 1983

• Lorenz Krättli: «Schibaschlaha», ein uralter Brauch im Wandel der Zeit. In: Bündner Kalender 150. Chur, 1991, p. 93-96

• Johann Baptist Masüger: Leibesübungen in Graubünden einst und heute. Chur, 1946

• Scheibenschlagen. In: Atlas der schweizerischen Volkskunde. Basel, 1950-1995