Chantar dals Retgs

Sparta:
Expressiuns oralas
  • Praticas socialas
Chantun:

Descripziun

Enturn Bavania, ils 6 da schaner, van gruppas da scolaras e da scolars en las regiuns catolicas vestgids sco ils Trais Sontgs Retgs da chasa en chasa. En ina u en pliras vuschs chantan els chanzuns veglias e novas dals Trais Sontgs Retgs – tranter quellas er melodias religiusas dal 17avel tschientaner. La cumparsa dals Trais Retgs – che vegnan savens accumpagnads d'in portastaila, da servients u da schuldads – variescha da vischnanca a vischnanca. En costums da tuttas colurs e cun curunas traglischantas chaminan els tras la notg. La staila fixada vi d'in fist è per regla movibla ed illuminada endadens. Empè da donaziuns en natiralias rimnan las chantaduras ed ils chantadurs oz raps per sustegnair ovras d'agid per uffants u per cumprar dultscharias. Per part vegn er scritta vi da la trav dals ischs la benedicziun per las chasas «CMB».

A Breil èn trais Retgs ornads cun bindels en viadi cun accumpagnaders unifurmads. A Riom fan il retg Herodes e servients cun chanasters part dal til dals Retgs. En las vals dal sid dal Grischun ed en il Tessin (per exempel a Capriasca) chantan ils Trais Retgs la saira la chanzun «Noi siamo i tre re» en las chasas. En singuls lieus ha er lieu ina chavaltgada («cavalcata»). La «Epifania» è er cumbinada cun in usit da canera: Cun stgellas e cun auters instruments vegn annunzià il cumenzament dal tschaiver.

Gallaria d'illustraziuns

Documents da video

Documents sonors

Referenzas e dossier

Publicaziuns
  • Riscopriamo insieme «A cantà ra Befana». In: Mosaico. Periodico della Scuola Media di Tesserete no. 6 (dicembre). Tesserete, 1991

• Babania, Buania. In: Dicziunari Rumantsch Grischun vol. 2, Ed. Società retorumantscha. Chur, 1947-1957

• Franco Ferrari: Quando si andava a cantar la Befana. In: Giornale del Popolo, 7 gennaio 1997

• Walter Heim: Volksbrauch im Kirchenjahr heute (Schriften der Schweizerischen Gesellschaft für Volkskunde Band 67). Basel, 1983

• Alfons Maissen: Dreikönigsbräuche in der Surselva. In: Brauchtum, Handwerk und Kultur (Romanica Raetica 14). Ed. Societad Retorumantscha. Chur, 1998

• Gion Arthur Manetsch: Ils treis sogns retgs en tiara romontscha. In: Das Jahr der Schweiz in Fest und Brauch. Zürich, 1981

• Aldo Morosoli: Sulla via dei Re Magi. In: Rivista di Lugano no. 52, vol. 70. Lugano, 2008

• Dietz-Rüdiger Moser: Bräuche und Feste durch das ganze Jahr. Gepflogenheiten der Gegenwart in kulturgeschichtlichen Zusammenhängen. Freiburg, 2002

• Hans Moser: Volksbräuche im geschichtlichen Wandel. Ergebnisse aus fünfzig Jahren volkskundlicher Quellenforschung. München, 1985

• Silvio Savi: Feste e tradizioni della Pieve Capriasca (Ticino). In: Schweizerisches Archiv für Volkskunde vol. 36. Basel, 1938

Multimedia
  • Co glei stau a nus de car