Patinar sin il Doubs

Sparta:
Praticas socialas
  • Natira ed ambient
Chantun:

Descripziun

Mintgatant a mez enviern sa transfurma il Doubs, il cunfin natiral tranter il Giura svizzer e quel franzos, en ina lunga pista dad ir cun patins. En cumparegliaziun cun ils gronds lais è el bain mo in simpel flum, tuttina vala il Doubs sco la patinera natirala la pli gronda da l'Europa. Sia «stagiun» sa drizza dal tuttafatg tenor l'aura e po durar mintgamai dad in fin a quaranta dis l'onn. Però i na dat betg in chalender uffizial: Las autoritads na vulan betg surpigliar la responsabladad per eventuals accidents ed uschia vegni patinà tut libramain ed autonomamain. Per vegnir a savair sche la qualitad dal glatsch basta per tegnair ina persuna, vegn quella analisada d’ina veglia famiglia dal vitg da Les Brenets tenor ina ina tecnica secreta, tradida dals antenats. Uschespert ch’il test e positiv e che questa famiglia tira en ils patins, po er il rest dal vitg far quai senza quitads e la stagiun da patinar vegn averta. Prest vegnan autras persunas intgantadas d'ir cun patins da la Svizra e da la Frantscha. Uschè bleras, ch'il flum sto purtar mintgatant il pais da tschientinas da persunas che aman dad ir cun patins e da glischnar enturn. Il Doubs daventa il spievel schelà che serpegia tras il guaud e tras cuvels, ina magnifica plazza da giugar sin il traject dal Saut-du-Doubs fin Chaillexon ed è daventà ina caracteristica impurtanta da l'identitad locala.

Gallaria d'illustraziuns

Referenzas e dossier

Publicaziuns
  • Dame météo préfère le vert. In : L’Impartial. La Chaux-de-Fonds, 29 décembre 2006

• Le Doups, sans glisse. In : L’Impartial. La Chaux-de-Fonds, 31 décembre 2005

• Le Haut-Jura neuchâtelois s’offre généreusement aux joies saines et ensoleillées du tourisme de famille. In : L’Impartial. La Chaux-de-Fonds, 29 décembre 1975